Allmäna Råd & Tips om hårvård

hc_delimiter_dark

För att ditt hår ska må så bra som möjligt har vi på HairConcept gjort en lista med vad vi tycker är viktigt att tänka på när det gäller hårvård. Oavsett vad du har för hårtyp eller vad du använder dig av för produkter så gäller det att ta hand om sitt hår.

Tvätta håret på rätt sätt

Det vanligaste misstaget är att de flesta tvättar håret alldeles för ofta. Detta gör att man sköljer bort det mesta av kroppens egna oljor som är viktiga för håret. Ett annat misstag är att man använder alldeles för mycket schampo när man tvättar håret. Eftersom schampo innehåller ett ämne som reagerar med vatten så är det viktigt att håret är ordentligt vått innan du börjar applicera. För att få håret ordentligt vått så krävs det att man sköljer av det oljiga lagret som bildas på håret. Applicera därför schampot två gånger. Gör så här: börja med att blöta håret. Applicera sedan lite schampo och massera in det noggrant i hårbotten, skölj och applicera därefter schampot ytterligare en gång. Skölj håre och applicera sedan mycket balsam men undvik hårbottnen. Skölj ur håret noggrant så att det inte finns några schampo/balsamrester kvar i håret.

Om du har färgat hår så är det viktigt att använda färgshampo och färgbalsam som låser fast färgpigmenten i håret. Använder du vanligt schampo och balsam så sköljer du ur lite av färgen varje gång och du får en mindre hållbar färg. Det blir oftast dyrare i längden att skippa färgschampo/balsam eftersom du då måste färga håret oftare.

Frottera inte

Frottera inte håret med en handduk. Efter du tvättat håret lägger du på en handduk och kramar ur vattnet. Gnugga aldrig då du sliter bort ytskicktet på håret vilket resulterar i ett matt och risigt hår. Spar du till långt hår kan du aldrig få ett långt vackert hår om du frotterar håret. Det går av och resulterar bara i spruckna hårtoppar.

Undvik att borsta blött hår

Torrt hår är dubbelt så starkt som blött. När håret är blött så blir det elastiskt och skört. Behöver du reda ut blött hår så använd en bredtandad kam och red alltid ut tovor från topparna och upp, gör det gärna med balsamet kvar i håret så går det lättare.

Skydda ditt hår

Plattång, hårfön, locktång och andra varma hårredskap sliter mycket på håret. Använd därför alltid en värmeskyddande creme när du utsätter håret för hög värme.

Reparera ditt hår

Ditt hår slits mer än du tror. Man kan aldrig helt reparera ett skadat hår men man kan få det att må mycket bättre. Därför ska du använda hårinpackning en gång i veckan. Börja alltid med att schamponera eftersom det öppnar upp fjällskiktet i hårstråna. Applicera sedan hårinpackningen som då tränger in och vårdar och reparerar det skadade håret. För att sedan slutaigen hårstråna avsluta med ett balsam.

Ät rätt

för att få friskt hår är det speciellt b- och e-vitaminer som är viktiga. Ät därför nyttigt och varierat, och ta gärna b och e-vitamintillskott.

Klåda i hårbotten

Med rätt schampo kan man oftast bli av med klåda i hårbotten. Klåda kan uppstå av flera olika orsaker. Den vanligaste är torr hårbotten men kan även bero på att man är känslig mot tensider som finns i de flesta schampon. Men det kan också bero på svamp. Självklart har vi schampon som hjälper, fråga din frisör så får du hjälp.

Kontakta oss

Vi gör alltid vårt bästa för att svara på dina frågor så fort som möjligt.